Wist je dat je vatbaar bent voor kwaadwillenden als je gebruik maakt van afgekorte URL's? Kwaadwillenden kunnen gebruik maken van een verkorte URL om je door te sturen naar een voor jou onbekende website.

Wat zijn URL-verkorters?

URL-verkorters, of in het Engels URL shorteners, zijn diensten die een oorspronkelijke URL omzetten naar een korte URL. Deze kortere URL kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen:

  • Zo kan het software-bouwers in staat stellen om meer ruimte te bieden voor gebruikerscontent.
  • Het zijn ook interessante middelen voor gebruik in geprinte bladen, omdat lezers nu een kort en overzichtelijk linkje krijgen en niet een hele lange link hoeven te onthouden of hoever over te typen.
  • Voor het verkleinen van een QR-code is het ook interessant, omdat deze groter worden naarmate de URL langer is en meer informatie bevat.
Bekende voorbeelden zijn: Bitly, Goo.gl, Tinyurl, Ow.ly en Lnkd.in

Wat zijn de voordelen voor de bezoeker?

Als de bezoeker de plaatser van de verkorte URL 100% vertrouwt, dan kan het handig zijn om te kunnen werken met een verkorte URL en niet geconfronteerd te worden met de (veel) langere oorspronkelijke URL. Deze URL wordt daarom ook vaak vriendelijke URL genoemd, of in het Engels friendly URL.

Hoe werkt een verkorte URL?

Stel dat je een URL hebt dat er als volgt uit ziet: https://www.domeinnaam.nl/categorie/subcategorie/relatief-lange-titel-voor-een-artikel.html?daarna_nog_wat_variabelen=ja&variabele1=1000&variabele2=abc

Dit is een vrij lange URL en je zult begrijpen dat het niet altijd handig is om deze URL overal te gebruiken. Grofweg zijn er twee manieren om hier een verkorte URL van te maken. Of je kiest een dienst voor URL-verkorting, vult hier de URL in en krijgt een verkorte URL terug of de website/app waar je de URL wilt gebruiken doet dit automatisch voor jou.

Wat zijn de problemen met een verkorte URL?

Hoewel er een aantal voordelen zijn te behalen met het gebruik van een verkorte URL, zijn er behoorlijk wat nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Misbruik. Dit is ook gelijk een van de gevaarlijkste nadelen. De bezoeker weet op voorhand niet waar de verkorte URL naartoe leidt. In de meeste gevallen zal dit een onschadelijke website zijn, maar een kwaadwillende kan een verkorte URL gebruiken om de bezoeker naar een schadelijk adres te sturen. Een onderzoek in 2012 heeft aangetoond dat 61% van de URL-verkortingsdiensten om deze reden zijn afgesloten van het internet.
  • Linkrot. Dit is een benaming voor een link die op den duur niet meer actief blijkt. Een van de redenen dat dit gebeurt is dat er een tijdslot op een verkorte URL zit, maar een meer voorkomende reden is het feit dat de betreffende dienst wordt afgesloten van het internet. En zoals uit het vorige punt valt af te leiden gebeurt dit met enige regelmaat.
  • Transnationale wetgeving. De domeinextensie .ly is een veelgebruikte extensie, maar is een extensie die tot Libië behoort, terwijl veel softwarebedrijven die de URL-verkortingsdienst aanbieden ver buiten Libië gevestigd zijn. Als een land besluit deze dienst af te sluiten, dan kan deze dienst niet meer bestaan onder die naam en zal de eerder aangemaakte verkorte URL ook niet meer werkzaam zijn.
  • Blokkeringen. Er zijn websites die het gebruik van verkorte URL's verbieden en zelfs gebruikers blokkeren en verbannen als ze deze regels overtreden. De risico's voor deze websites zijn simpelweg veel groter dan de voordelen.
  • Extra complexiteit. Elke website werkt op basis van het principe 'vraag op en ontvang webpagina' (request-response). Maar omdat er nu een derde partij tussen zit, namelijk de URL-verkortingsdienst, zal het ontvangen van de uiteindelijke webpagina langer op zich laten wachten.

Advies

Als afsluiter geef ik een advies over het gebruik van URL-verkorters.

Gebruik ze vooral niet, tenzij je denkt dat het echt niet anders kan. In dat geval raad ik je aan om een VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan te vragen, want bijna altijd kan het anders. Ik kan je daarbij helpen.